How to do things with romance – a prologue

How to do things with Romance – a prologue

A sporty, riot-girrl inspired punk ballet for dancers and drummers choreographed by Ellen Söderhult

Med ett spektrum av känslor som ömhet, passion, tillgivenhet, samhörighet och villighet till uppoffring är romantik ett älsklingstema i många former av gestaltande. How to do things with Romance: a prologue kastar sig ut i en dans där balettens stora hopp blir en lagsport i ett försök att föreslå och spekulera i olika uttolkningar av det romantiska. Verket vill brottas med betydelsen av romantik för att föreställa den igen. Välkommen till en sportig, riot-grrrl inspirerad punkbalett.

With a spectrum of feelings such as passion, affinity, affection, tenderness, empathy, compassion and devotion, romance is treasured in many forms of artistic expressions. How to do things with Romance: a prologue is a willful throw off balance to wrestle the meaning of romance and perform it anew. It is a dance where big jumps become a team sport in an attempt to propose and speculate in other interpretations of the romantic. Welcome to a sporty, riot-girrrl inspired punk ballet!

August 15th at Dansstationen, Malmö:

the punk ballet HOW TO DO THINGS WITH ROMANCE is back for Malmö Pride 2021!

Get tickets and more information here!:

Koreografi: Ellen Söderhult
Trummor: Sarah Kebedech Ziebe, Sara Mouritzen
Dansare: Hannah Krebs, Lisen Pousette, Oda Brekke, Elise Sjöberg, Lisa Shåman, Ellen Söderhult, Am Ertl, Morgane Nicol, Stina Ehn, Michelle Persson
Plats: Dansstationen/Palladium under World Pride: 15/8 -21

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Olle Ehn Hillberg

Reviews in swedish of How to do things with Romance at Palladium Malmö 15/8 2021!

Sara Berg för Sydsvenskan

from the review in Sydsvenskan:

“Här är romantiken gränslös, stark och öronbedövande. Till ett soundtrack av bland annat riot grrrl-bandet Le Tigre, Joan Jett, Tatus ”All the things she said” och musiken från ”Möt Joe Black” stormar dansarna fram över scenen mellan trumseten, i ständigt nya konstellationer. Rörelserna är hämtade från balettens, gymnastikens, musikvideornas och filmens värld, men här väntar ingen på uppvaktning av någon man.

Istället formar dansarna ständigt nya grupperingar, där de synkroniserat rör sig som om de vore ”Svansjön” på en idrottsarena. Det är lite skevt och otajt, men det är utan tvekan medvetet och bidrar till den upproriska och euforiska känslan. Baby står inte i något hörn, hon rusar runt mitt i rampljuset i baskettröja och hästsvans.”
”I ”How to do things with romance: a prologue” tar dansarna tillbaka romantiken, skakar om den och gör den till sin egen.”
Yeah! Sarah Kebedech Ziebe, Sara Mouritzen, Hannah Krebbs, Lisen Pousette, Oda Brekke, Elise Sjöberg, Lisa Schåman, Am Ertl, Morgane Nicol, Stina Ehn, Michelle Persson, Dansstationen och World Pride Skåne!”
utdrag:
Föreställningen tar sats i dans där gruppen delar upp sig för att gestalta, föreslå och spekulera i olika tolkningar av romantik – nästan som en tävling eller lagsport. Det blir ständigt nyskapande grupper, ibland med kollektiv vrede som vill vända på begreppen, formulera
någonting nytt med närmast revolutionär glöd. En gruppdynamisk energi som uttrycker glädje och ilska med fantasifullt rörelsemönster mot något slags patriarkalt förtryck, vilket får mig att tänka på boken Svenska Akademins Ordlista där ordet romantisk definieras som ”svärmisk, överspänd”.
En uppfattning om ordet romantik eller romantisk som kanske inte överensstämmer med tolkningen i detta koreografiska projekt? Eftersom man här vill definiera dansen som ”ett kast”, det vill säga ett ”avsiktligt omkullkastande för att förlora betydelsen av romantik och föreställa sig den igen”.
En ”punkbalett” som vill göra revolt – vilket uttrycks i den starka gestaltning som ständigt pågår, både i snabba kast och långsamma, intensiva rörelser, som kulminerar då alla i senare delen av föreställningen formerar sig till en enda kropp, där dansarna, en efter en, sticker upp huvudet ur den tighta gruppen och knyter näven: uppror!
Tillsammans förändrar de innebörden av begreppet romantik, dialektiskt.

från Andrea Csaszni Ryghs recension på Scenekunst efter uppförande i Oslo 2/2 2018 på Black Box Theatre http://www.blackbox.no/tittel/ann-christin-kongsness-med-solveig-styve-holte-no-bente-alice-westgard-no-ellen-soderhult-se/

“Sportslig romanse

I Ellen Söderhults verk er det stereotype fremstillinger av romanse som konfronteres. Scenen fylles til randen av 16 dansere, inkludert Söderhult selv, og to trommeslagere som spiller på hvert sitt trommesett på scenen. I likhet med Westgårds stykke pågår dansen som i en evig loop. Lydbildet er også en drivende faktor i dette stykket og diverse låter av bandet t.A.T.u.blir akkompagnert av de to trommeslagerne under hele stykket. Men til forskjell fra Westgårds verk er dansen her mer punkete og rufsete. Bevegelsesmaterialet består av enkle ballettfraser som gir meg flash back til mine egne ballettklasser. Ballettstegene har likevel et mer sportslig preg enn et dansant estetisk uttrykk. Utøverne er orientert rundt en slags fysisk og kraftfull lagånd, og de utstråler en slags vilje og lyst. Det er fint når utøverne enkelte ganger stopper for å enten rette sine andpustne ansikter mot publikum og søker en øm øyenkontakt eller når de står i en klynge og på et klumsete vis klatrer på hverandres rygger for så å fange hverandre opp. Det jeg setter mest pris på med dette verket er hvordan utøverne gis plass til å være så kroppslige, ujevne, slitne og upresise i bevegelsene. Det skaper en herlig bardus og bulkete estetikk.”

PHOTOS BY OLLE EHN HILLBERG

As a notion romance holds a spectra of feelings such as passion, affinity, affection, tenderness, empathy, compassion and devotion. But romance is also a socio-cultural construction. How to do things with Romance: a prologue is a sporty punk ballet that experiments with romance out of a cultural historical perspective. The love stories and sport movies from Hollywood’s film history which have inspired the work with this piece have been shaped in a male dominated industry where women often have been objectified and represented as bearers of meaning but not makers of meaning. This dance by many is an attempt to propose, perform and speculate in other interpretations of the romantic.

Thinking of romance as portrayed in movies, ballets, music videos, TV-series, it appears as maybe not having as much to do with content, as with a use of effects to create or reinforce stereotypes, norms and produce specific desires and dreams, deeply grounded in consumerism and the idea of ownership. The piece rests on an interest in what could happen if the positive properties of romance were reinterpreted and used to other ends.

Also, how does romance relate to love, or to a less exclusive understanding of the notions such as this one: ”Courtly love does not love the self any more than it loves the whole universe in a celestial or religious way” (Bodies without organs, A thousand Plateaus by Gilles Deleuze och Félix Guattari, 1987). This dance is a throw as in the etymological meaning of dance and ballet – ballein – ballistics – to throw as if to hit. It is a willful throw off balance to lose the meaning of romance and perform it anew. Welcome to something like a riot grrrl influenced sporty punk ballet.

Earlier performances of the piece

Photographs by Myrbacka Foto / Sophia Hogman

HOW TO DO THINGS WITH ROMANCE – a prologue premiered at the conference “Architecture & Feminisms: Ecologies/Economies/Technologies” by AHRA (Architectural Humanities Research Association) 2016. The 18th of Noevember the proposition was performed and furthered by the collaborators Anna Bontha, Anna-Karin Domfors, Anna-Maria Ertl, Carima Neusser, Elise Sjöberg, Gry Tingskog, Halla Ólafsdóttir, Ida Arenius, Klara Sjöblom, Klára Utke Àcs, Lisa Schåman, Minna Berglund, Moa Autio, Nicole Neidert, Oda Brekke, Susanna Ujanen and Tiia Kasurinen. The piece is choreographed by Ellen Söderhult

This piece was shown on the 20th of May at Riksteatern as a part of “Scenkonst 17” with Cissi Efraimsson and Josefina Pukitis on drums, danced by Anna Bontha, Anna Person, Anna-Karin Domfors, Anna-Maria Ertl, Elise Sjöberg, Ellen Söderhult, Klara Sjöblom, Klara Utke Acs, Lisen Pousette, Lisa Schåman, Michelle Persson, Nicoline Persen och Sanna Söderholm. See picture below!

18581544_10156147525041978_7944343125512184411_n (1)

The piece came back in a double bill with RUDY 5/6 at MDT Sthlm, 14/6 as a part of the Opening of The Carrier Bag Festival by DANSEatelier and 27/6 on the Åland Islands in collaboration with The Nordic Institute on Åland with dance by Oda Brekke, Susanna Ujanen, Tia Kasurinen, Anna Bontha, Minna Berglund, Michelle Persson, Gry Tingskog, Anna Bontha, Anna-Karin Domfors, Anna-Maria Ertl, Elise Sjöberg, Ellen Söderhult, Klara Sjöblom, Klara Utke Acs, Lisen Pousette, Lisa Schåman.

It was shown at Black Box theatre in Oslo, Norway 2/2 2018 as a part of “Three days of dance”

On drums: Cissi Efraimsson (Riksteatern and MDT), Josefina Puktis (Riksteatern, MDT, Åland), Sarah Kebedech Ziebe (Dansehallerne), Emilie Brandt (Dansehallerne), Amanda Blomqvist (Åland), Michaela Antalová (Oslo) and Maria Storaas (Oslo).

18/11 2016 in Stockholm as a part of the academic conference Architectures and Feminism: ecologies, economies, technologies http://architecturefeminisms.org/wp-content/uploads/2016/11/AF_book-of-abstracts_lowres.pdf page 106

5/6 2017 at MDT in Stockholm http://mdtsthlm.se/program/3066/,

14/6 2017 at Dansehallerne, Copenhagen, information available soon here http://danseatelier.dk/calendar

27/6 2017 at Badhuspaviljongen in Mariehamn on the Åland Islands: http://www.nipa.ax/nyheter/dansforestallning-utmanar-maktstrukturer-och-normer

2/2 2018 at Black Box Teater in Oslo, Norway http://www.blackbox.no/tittel/ann-christin-kongsness-med-solveig-styve-holte-no-bente-alice-westgard-no-ellen-soderhult-se/

The piece is supported by Nordisk Kulturfond, Kulturkontakt Nord, Kulturfonden för Sverige och Finland, Ålands Kulturdelegation, Stockholms Stad, Kulturrådet, Danseatelier, Nordens Institut på Åland.

bild-7.jpg

bild-3-2bild-1-1

Trailer

bild-3

Med ett spektrum av känslor som ömhet, passion, tillgivenhet, samhörighet och villighet till uppoffring är romantik ett älsklingstema i många former av gestaltande. Romantik kan vara intensifierat, förtätat upplevande men är också en socio-kulturell konstruktion. Det här verket är en del av det omfattande projektet HOW TO DO THINGS WITH ROMANCE som utforskar romantik ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Projektets titel anspelar på J.L Austins bok How to do things with Words i vilken han formulerade grunden till vår förståelse för (språkets) performativitet. Fokus ligger på romantiskt packat material från Hollywoods filmhistoria, popmusikens låttexter, fan-fiction och tv-serier. Alienerade, kastade ur sina sammanhang och organiserade efter helt andra ordningar vill verket appropriera arvet och föreslå andra uttolkningar. I övertygelsen om den performativa potentialen i scenkonst är ambitionen med projektet att skriva över en kollektiv, internaliserad historia av socio-kulturellt konstruerad heterosexuell, narrativ tvåsamhetsromantik genom dansens och koreografins kapacitet till abstraktion och omordnande. Föreställningen är en sportig och romantisk, feministisk punk-balett.

Verket är koreograferat för 15 kvinnoidentifierade performers; 13 dansare och två  trumslagare . En viktig anledning att engagera kvinnoidentifierade dansare i projektet är att det underlättar andra läsningar av det som händer på scenen än heteronormativa och för att kvinnor filmhistoriskt ofta objektifierats och fått bära mening men inte vara meningsskapande subjekt.

Rehearsal footage

nilder-fran-rep-5bilder-fran-rep-6bilder-fran-repbilder-fran-rep-4bilder-fran-rep-2bilder-fran-rep-1

10686739_10153402030866978_7411252321559138851_n

nordisk kulturkontakt webbnordiskkulturfond_webb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s