THIS IS GRAND: A cover of a cover

THIS IS GRAND – a cover of a cover

big jumps,

big stage

also known as

THIS IS GRAND extended

by and with Anna-Karin Domfors, Mandi Tiukkanen, Elise Sjöberg, Anna-Maria Ertl, Eliisa Erävalo, Pinja Grönberg, Sara Kauppila, Vanessa Virta, Lisen Pousette and Ellen Söderhult

This dance piece approaches the big jumps of ballet as a sporty team effort in an intense effort by 10 female dancers. In the work, solo-dances are multiplied to be transformed into and perceived as something else. Supported by Riot Girrrl music and Joan Jett it repeats elements of style and vocabulary but with different intention, using repetition to make differences appear. This is a sweaty artwork putting ballet in a very different light.

THIS IS GRAND – a cover of a cover är en dansföreställning som föreslår nya relationer mellan kända delar, som föreslår en uppföljare, en cover-konsert, en fortsättning på en alltid pågående, kollektiv innovation. Grand allegro som är balett-termen för stora hopp har huvudrollen tillsammans med dans som gruppaktivitet och form av samvaro. Föreställningen kombinerar en romantisk idé om lagkänsla med en feministisk uttolkning av ett heteronormativt dansarv. Från originalversionens duett lyfter nu tio kvinnoidentifierade vänner verket från tvåsamhet till euforin stora hopp i grupp kan producera i en ”womance”.

Verket innehåller en cover på en koreograferad version av det kända verket Rite of Spring. I Xavier de LeRoys version av verket, står dirigenten i centrum och mimad dirigering presenteras som dans. Dirigenten är traditionellt sett ofta en man och alltid en solist. I den här versionen är det en kör av kvinnoidentifierade dansare som tillsammans ser ut att styra eller blir ett med den välkända musiken från Våroffer. I den andra delen ger vi oss äntligen chansen att utföra alla de hopp som varit den manliga solistens sedan balettens början. Det blir svettigt, intensivt, entusiastiskt och optimistiskt, allt med mycket kraft. I den tredje delen, är det äntligen dags för en lesbisk pas de deux, balett-termen för dans för två, den allt som oftast teatraliskt romantiska delen där prinsessan dansar med prinsen. I den här baletten finns inga prinsar, möjligen bara drottningar. Drottningar av att njuta dans.

Av och med Anna-Karin Domfors, Anna-Maria Ertl, Eliisa Eriävalo, Elise Sjöberg, Ellen Söderhult, Lisen Pousette, Mandi Tiukkanen, Pinja Grönberg, Sara Kauppila och Vanessa Virta

video från framförande på DOCH:

Password: Ellenoco 20161018

https://vimeo.com/192897797

bilder från framförande på Fylkingen

Credits: *** Hej Hej PALS! *** Performance Art Links festival 2016. Photographer: Denis Romanovski.

bild-4-7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s