SHANE et al.

”SHANE ET AL.”

dansens hus

Shane et al.

Shane är en karaktär i en TV serie som handlar ganska mycket om ett tjejgäng som hänger. Det är alltså en serie som inte riktigt har någon enskild huvudroll utan huvudrollen är gänget liksom. Et al. är en förkortning av et alia som är latin för ”med andra”.

Kören har en historia av att backa upp en solist, men att sjunga i kör kan också vara att tillfälligt hänge sig åt eller kännas vid att vara en del av en kollektiv protagonist. Kanske kan körsång och kör-dans fungera som ett kamouflerande av det individuella jaget.

Scenografi flyttar från bakgrund till förgrund när kören Shanes samlade kraft omfamnar berget med sång. Det här kommer bli ett försök på ett ganska analogt Kosmonova med sjungna strofer som ”ljusa horisonter stå, över jordens stormande natt”, ”skogen står tyst, himlen är klar.” En take på en slags ”fulldome  dance and singing concert”. Med kören som en tillfällig sång- dansgrupp, aktiveras, återvinns och komposteras sånger och danser som kollektiva grupputtryck. Med berget i mitten.

Gränsöverskridande”, “en föreställning att bli förundrad av och glädjas åt”, en imponerande uppvisning i stämningsskapande och kraft på samma gång”. Blekinges Nya Tidning

tove 1

in ENGLISH

Shane is a character in a TV series that is about a girl gang that hangs out a lot. It doesn’t really have a main character but the main character is sort of the gang. Et al.indicates “and others” and is often used when something has many authors.

The choir has a history of backing up a soloist, but to sing in a choir can also be to temporarily submit to or acknowledge being a part of a collective protagonist. Maybe choir singing and choir-dance can act as a camouflaging of the individual self.

Scenography shifts from background to foreground when the choir Shane’s collected forces embrace the mountain with singing. This will be an attempt to create a sort pretty analogue IMAX with sung verses like “bright horizon stand above the earth’s stormy night” and “the forest stands quiet, the sky is clear”. It will be a take on a sort of “fulldome dance and singing concert”. With the choir as a temporary singing- and dancing group, dances and songs are activated, recycled and composted as collective- and group-self expressions. With the mountain in the center.

eliisa 9

44358189_337864950297764_8351482586161217536_n (1)44311442_773803832956209_2633423600853450752_n (1)43586933_337165837041033_7411018381949665280_nshane

Medverkande konstnärer: Ellen Söderhult, Tove Dreiman, Oda Brekke, Lisa Schåman, Lisen Pousette, Cathryn Humpreys, Elinor Trollerz Bratteby och Lydia Östberg Diakité.

Spelningar:

22/9 2018 på Danseatelier, Köpenhamn http://danseatelier.dk/calendar.html

27-29/9 2018 på MDT, Stockholm. http://mdtsthlm.se/sv/program/4890/

16/10 2018 på Massmanska Kvarnen, Ronneby, arrangerat av Dans i Blekinge. https://www.facebook.com/events/379484826214212/

18/10 2018 i Mariehamn, Åland, på Klubb Bastun.

Kreditering

Koncept och koreografi: Ellen Söderhult.

Skapat i samarbete med

Scenograf och kostymör Tove Dreiman

Kompositör Anna Haglund

Dansarna och körsångarna Oda Brekke, Lisa Schåman, Lisen Pousette, Cathryn Humpreys, Elinor Trollerz Bratteby och Lydia Östberg Diakité.
Under processen har även praktikanterna Andreas Haglund, Hannah Krebs och Corinne Mustonen bidragit och medverkat.

Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholms stad.
Samproduktion: Köttinspektionen Dans, Dans i Blekinge och MDT.

Concept and choreography: Ellen Söderhult. Made in collaboration with
Scenographer and costume designer: Tove Dreiman. Composer: Anna Haglund. Dancers and choir singers: Oda Brekke, Lisa Schåman, Lisen Pousette, Cathryn Humpreys, Elinor Trollerz Bratteby och Lydia Östberg Diakité.
During the process the interns Andreas Haglund, Hannah Krebs and Corinne Mustonen have contributed to the project.

Supported by: Kulturrådet, Konstnärsnämnden and Stockholms stad.
Co-produced by: Köttinspektionen Dans, Dans i Blekinge and MDT.

pictures from Pub Bastun http://www.pubbastun.com/ av Tom Eckerman.

24296454_10156882039021978_2759671569715175973_n

Bild från framförande 3/12 på Köttinspektionen Dans i Uppsala, “SHANE ET AL. Pilot” (WIP) av och med Ellen Söderhult, Cathryn Humphreys, Lisa Schåman, Oda Brekke, Lisen Pousette, Corinne Mustonen. Scenografi och kostym: Tove Dreiman.

“SHANE ET AL: Skuggdivertissementet” (WIP) på Festernas Fest, MDT 9/12 i “Blå Hallen” av Tove Dreiman. Framfört av Ellen Söderhult, Lisa Schåman, Oda Brekke, Lisen Pousette, Corinne Mustonen. Kostym och scenografi: Tove Dreiman

”SHANE ET AL.” Pilot II (WIP) för Dansens Hus visas 15e och 16e februari på Dansens Hus i Stockholm efter föreställningen Big Girls do Big Things av Eleanor Bauer samt ett framförande av Stacey Sacks. https://dansenshus.se/event/big-girls-do-big-things/

Vid framförandet på Dansens Hus medverkade: Ellen Söderhult, Oda Brekke, Lisa Schåman, Lisen Pousette och Cathryn Humpreys i scenografi och kostym av Tove Dreiman. Koreografi av Ellen Söderhult.

RECENSION från BlekingeLänsTidning

Allkonstverk med  naturnära känsla  DANS/SÅNG 2018-10-18 16.33

shane

Bildtext: Gruppen som framförde ”Shane et al.” på Massmanska kvarnen i tisdags kväll.
I tisdags kväll uppfördes ”Shane et al.” i Massmanska kvarnen, Ronneby. Det  var ett gästspel av en föreställning som skapats av koreografen Elin Söderhult.  En imponerande uppvisning i stämningsskapande och kraft på samma gång.
Massmanska kvarnen eller bara Massmanska i Ronnebys äldsta kvarter har blivit ett nav  för dans och annan konst. Att den även fungerar som lokal för nutida  dansföreställningar bevisades av den här gränsöverskridande upplevelsen.
I förhandsinformationen nämndes bland annat den tv-serie som föreställningen hade  hämtat sitt namn från, ”Shane et al.”. Man skulle kunna tro att de fem dansarna i likhet  med kvinnorna i serien skulle ägna sig åt relationer sinsemellan, men så enkelt var det  inte.
Publiken blev nämligen mycket inblandad – genom att den stora salen i den gamla  kvarnens övervåning hade gjorts om till ett slags landskap, med skira tyger som himmel,  en röd, jättestor textil på golvet och ett litet spetsigt berg i bortre delen av salen. Större  delen av publiken satte sig i mitten, på det purpurröda fältet vid berget.
Här fick vi som publik fuktiga handdukar som vi uppmanades att hålla mot ansiktet  under den första delen av föreställningen, då skulle vi nämligen i vilket fall inte komma  att se så mycket.
Det var sant. Men vi fick höra desto mer. En räcka sånger, framförda av de fem  kvinnorna i gruppen, sånger som vittnade om styrka och disciplinerad samövning.  Melodierna var dessutom från olika tider och olika delar av världen.
Dessa sånger ljöd i salen, samtidigt som publiken mer och mer sjönk in i ett slags  meditativt läge.
Men efter hand tillkom nya ljud – starka ljud som av en älv som i vårflod bröt upp isen.  Dansarna/sångarna klädde om från vita kläder till något som påminde om regnställ och  som samtidigt fick dem att se ut som en del av det berg som syntes i fonden.
Vid föreställningens slut blev de mycket riktigt just en del av detta berg, men innan dess  hade de alla samtidigt gått ut i salen och (icke synkront) läst stycken ur en prosatext  som möjligen kom ur Mikael Niemis roman ”Populärmusik från Vittula”!
En föreställning att bli förundrad av och glädjas åt.
FAKTA
Shane et al.
Vad: Dans och sångföreställning
Var: Massmanska kvarnen, Ronneby 16/10
Vem: Elin Söderhult (koreograf) Oda Brekke, Lisa Schåman, Lisen Pousette, Cathryn  Humpreys.
Arrangör: Dans i Blekinge med stöd av Ronneby kommun

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s